Voor op School

Spreekbeurt

Als je een spreekbeurt gaat doen over Knots dan wil je vast ook iets weten over de schrijver Tijs van Marle. Dat ben ik!


Nou, hier komt het. Ik ben geboren in Amsterdam, maar nu woon ik al heel lang samen met mijn gezin in Noord Holland. We wonen in de buurt van het strand en daar ga ik altijd wandelen met mijn hondje Flux. Flux is een hele vrolijke border collie.


Ik ben al heel lang scenarioschrijver. Dat is een schrijver voor films. Dan bedenk ik een filmverhaal en schrijf ik alles op wat er gebeurt en wat de acteurs tegen elkaar gaan zeggen. Ik verander ook wel eens een bestaand boek in een film. Misschien heb je Mees Kees, Dummie de Mummie en Superjuffie wel gezien? Die heb ik van het boek omgetoverd in een filmverhaal.


Het idee voor Knots ontstond toen ik op een strandje naast een enorme rots zat en me verveelde. De rots leek wel uit de oertijd te komen, en dit inspireerde me om de eerste regel te bedenken: “Dertigduizend jaar geleden in de derde grot van links werd een kindje geboren”. Zo begon het avontuur van Knots, een boek dat al snel een vervolg kreeg. En nog
een. En nog een.


Als kind was ik al bezig met schrijven. Ik maakte stripboeken en schreef op school graag verhalen die vol fantasie zaten. Ondanks dat ik dyslexie heb, vond ik schrijven niet moeilijk. Als ik een woord niet kon schrijven, bedacht ik gewoon een ander woord dat hetzelfde betekende. Zo kon ik lekker doorschrijven ook als ik niet wist hoe ik iets moet spellen.


Hier nog wat belangrijke informatie:
Ik ben jarig op 17 augustus
Ik heb twee oudere zussen. Allebei heel aardig.
Ik bedacht dat ik schrijver wilde worden toen ik in 5 havo zat. Toen wilde ik journalist worden. Maar toen ik later ook lessen in scenarioschrijven kreeg, wilde ik dat liever doen. Die beslissing maakte ik toen ik 20 was.

Om goed te leren schrijven, deed ik eerst een opleiding aan de hogeschool holland die tekstschrijven heette. Daarna ging ik naar de Filmacademie in Amsterdam. Dat is de school voor filmmakers.

Als kind schreef ik voeger ook al veel. Ik maakte stripboeken en ik schreef op school heel graag aan verhalen. Die waren heel fantasievol, vond ik zelf 😉


Voor leraren